Fredagsmys med Taco & Finska marmeladkulor

Hej hopp, kära vänner, idag är det fredagsmys och inte vilken fredag som helst, det är midsommarafton. Matte och Husse har fixat och grejat hela förmiddagen, plockat fram olika spel, packat en väska med snaps & öl. Min egen box laddas med mat & andra läckerheter såsom strupe och ett köttigt lammben.
Yes, nu är vi på väg och jag börjar fundera på min gamle kompis, hoppas han är lite piggare nu än förra gången vi träffades.
Nu är vi äntligen framme, nu j-lar, var är han, VAR ÄR TACO? Där är han, han är ute, verkar bra, han viftar på svansen...nu gäller det att få igång honom, passa på nu när han verkar gilla läget. Jag rusar hit å dit, hämtar bollen, springer femtioelva varv runt  honom. Puh, nu orkar jag snart inte mer och 16 år gamle Taco vill vara ifred. Tja de va de, nu får jag väll lattja med husse istället, det är ju oxå OK (ganska i alla fall). Lite senare ska vi dra till "midsommardansen", ska bli spännande, förra året var jag för liten å var tvungen att stanna hemma. Oj va mycke människor och ganska många hundar också, men särskilt kul är det inte....fattar inte hur de (människorna) kan tycka att sådant här är roligt.
Men, men den som väntar, väntar inte förgäves...på väg hem igen tar vi en runda ner till båtarna och havet, nu är det bäst att koppla på charmen, titta matte djupt in i ögonen, bedjande...JA, NU SMÄLTER HON...av med kopplet och ner i det underbara vattnet.
Efter detta så har jag faktiskt ganska tråkigt, de andra tänker bara på sig själva, det var nog bara en slump att jag fick något att äta (TVÅ TIMMAR FÖR SENT!).
Jag lunkar omkring i huset, plötsligt så dyker tillfället bara upp, där ligger de, helt obevakat. Jag smyger fram, öppnar försiktigt och plockar i mig dem, en efter en efter en....
.....Ååååååå så gott det är med FINSKA MARMELADKULOR.
När vi kom hem sent på natten (morgonen), mådde jag inte så bra och förstod att man skall ta det försiktigt på midsommarafton, annars kan man må illa.
.
.............. ...........

http://www.djur-foto.com/

 Det var Britta som tog lite bilder på mig nyligen, här ser ni en av dem. Jag kanske kan bli model då slipper jag hänga upp tvätt... Ni hittar även en länk till denna trevliga fotograftjejens hemsida längre ner i den gröna kolumnen till höger.

Träningsvarelser

Igår kväll gick jag en märklig promenad. Det började med att vi  (Matte följde med i andra änden av kopplet) träffade en grannes katt. Matte utbrast: "Oj! Där ligger träningskatten, vad bra!"
Av någon anledning gick vi fram och tillbaka förbi den där katten 6-8 gånger. Vet inte riktigt varför. Visst är det än fin katt och rätt trevlig också men... Matte ville kanske testa om den skulle ligga kvar lugnt och fint när jag trampar förbi? Och det gjorde den! Jag blev inte så lite förvånad.
.....
Det dröjde inte länge tills vi såg en grupp människor som pratade vid en trädgårdsmur lite längre bort. Ett leende sken över mattes ansikte."Träningsfolk", viskade hon i mitt öra. Ska vi hälsa på? tänkte jag och snabbade på lite. MEN så snart jag hade kommit en bit (har för mig att det var just innan kopplet mellan matte och mig började spänna sig lite) vänder matte sig om och går åt andra hållet!? Hur kan man hälsa på folk då? Men det var tydligen inte det vi skulle träna, jag är redan en stjärna på att hälsa på folk=) Alltså vi vände om igen mot grannarna och jag kollar upp i mattes ögon för att kunna utläsa om hon tänker sticka åt andra hållet igen. Det finns inga sådana tecken därför sätter jag lite fart igen -och där kommer ett ryck när matte går åt ett annat håll i alla fall! Nej det här var ju jobbigt. Bättre att hålla ögonkontakt, ackompanjera henne och hälsa på grannarna en annan gång för matte verkar ju helt galen. Vad pinsamt!
.....
Som tur var återhämtade hon sig ganska snabbt. När vi kom till en äng var hon sitt gamla jag igen. "Träningskossor!"gladde hon sig. Jag kunde inte förstå hur man kan tycka om kor. De luktar. De är stora och jätte farliga. De verkar inte vilja leka. De hoppa upp när man skäller på dem. Helt oberäkneliga. Jag ville inte gå förbi. Men matte gick... och hon hade torkad fisk i godispåsen som hon tydligen ville äta upp alldeles själv. Jag skyndade mig för att komma ikapp, tryckte mig förbi kossorna på yttersta vägkanten och kände plötsligt : det smakar fisk när man går förbi kor! Det måste jag komma ihåg. Vilken lättnad!
.....
På vägen hem kom vi sedan genom en liten skogsglänta och matte var på gott humör och jag var glad och nöjd och går brevid henne i fall det ramlar fisk ur fickan men det gjorde det inte. Jag behövde hitta på någonting. Om vi bara träffade någon träningsvarelse igen skulle det nog ordna sig... Jag spanade runt lite försiktigt...
"Träningsekorre!" hörde jag i mitt huvud när jag såg den lilla rackaren --och swiiisch! var jag framme vid trädet där den klättrat upp. Jag tittade förväntansfullt på matte. Det hade ju gått utmärkt, ekorren hade klarat klätterträningen galant och även matte hade visat bra reaktion: hon hade släppt kopplet så att jag inte behövde släpa henne efter mig. Strålande! Men det kom ingen godbit ifrån matte direkt, hon hann nog inte uppfatta att det var dags. Först när hon hade ropat på mig, "Lizzy, hit" och jag sprungit till hennes sida, kom det fram en liten fisk. "Det där var en vanlig ekorre, Lizzy. Du hade inte behövt anstränga dig så mycket."

Frukostdax


små små gula prickar

16.10.2010
För några dagar sedan såg jag dem i skogen och det var...KANTARELLER! Två stycken.
Nu kommer matte vilken dag som helst att ta fram svampkorgen och min fina sjal med snobben på, som jag brukar ha på mig när vi tränar kantarellsök. Fast jag har ju vuxit en hel del sedan dess...vad gör vi om den inte passar mig längre? Ojojoj. Tror ni att man kan nosa upp kantareller utan sjal?

Kanske...



Arbetshäst eller hund?

Vänner!
Igår var jag helt slut efter allt arbete... På förmiddagen planterade vi jordgubbsplantor, en möda som ger skörd, det måste erkännas och DÅ VID SKÖRDEN kommer jag vara först på plats!
Jag smakade på några jordgubbsblad och blommor men blev livrädd när matte hotade: Ja gör du det, då blir det inga jordgubbar! Det var lika bra att inta sin plats på åkern och gräva hål åt alla nya plantor.

Sen, jag hade precis tvättad tassarna och kommit in för att fika och kanske sova lite middag, så ropade matte på mig igen: Kom vi hänger tvätten på tork!
Ni vet, hon är för lat och för stel för att böja sig ner och ta tvätten ur korgen därför har det blivit min uppgift. Ta upp ett plagg, lämna över till matte, ta upp nästa plagg, räcka över till matte, ta upp nästa plagg...Då och då får jag visst en liten godbit men jag tycker det är ganska dåligt betalt. Och ansträngande! Efter det jobbet var jag så trött att jag inte ens orkade gå till min sovplats... Jag tror faktiskt att matte tyckte lite synd om mig där jag hade pressat mina drygt 30 kilo in i tvättkorgen.

                        

Två pinnar och en kotte....

En del saker förstår inte ni människor och egentligen är det lönlöst att försöka förklara, men jag gör ett försök.
Vi hundar har väldigt många kompisar, kompisar som för er människor inte är annat än saker eller låtsasgrejjer.
Tidigare har jag nämnt min underbart snälla fästman ("han finns inte på riktigt" säger de till mig, hela tiden), igår kom han t.ex med en överraskningspresent....ett smaskigt ben + en puss på kinden. För m&h är han "nada" men för mig är han allt.
Jag har många fler kompisar, speciellt i skogen. Vid en promenad häromdagen, så passade jag på att sticka iväg till några av mina bästisar, nämligen familjen pinne & kotte. Eftersom det var ganska länge sedan vi träffades så hade vi mycket att snacka om....så husse började ropa å ropa, han lät lätt nervös på rösten, så jag måste lämna mina vänner. Då sa den ena pinnen, "vi kan följa med, så kanske din husse förstår att vi finns - på riktigt. Ja, bra idé, sa jag. Men icke da, husse sa bara, "vad är detta...vad har du hittat..." "Nä, nu går vi hem". Han har inte förstått någonting.
.
...................................................................................................

Vem släppte ut kossorna!

Nu skall jag berätta om en chockartad upplevelse!
Det började sååå bra. Matte tog fram den speciella, flytande, dummien. YES, vi ska upp till den supersköna lilla badsjön. Jag riktigt hoppade, ja nästan flög fram av längtan på väg till ett superskönt dopp. Vi närmar oss, bara en liten bit till, sen är vi fraaaamme...dobi dobi lej, jag är värdens lyckligaste tjej. Nu, näää vad är nu detta? VEM HAR SLÄPPT UT ALLA KOR? Där, precis där jag skall bada é dom, säkert 100 st kossor...matte blir jätterädd och vill vända om, gå hem utan bad. Jag tittar bedjande på henne, vi kan väll, snälla, där borta i hörnet é ju inga kor, dit kan vi gå. Till slut (efter säkert 100års väntan) säger husse att, "det går säkert bra", inte kan det vara farligt med några kossor. Jag skakar ivrigt på huvudet och tittar på matte. OK, säger hon, men så fort dom rör sig hitåt, så går vi.
Ja, ja det slutade ganska lyckligt i alla fall, men det blev ett ganska kort bad. Matte var trots allt lite nervös...

Jag älskar trädgårdsarbete...det är så avkopplande

i skottkärran


Plocka svamp

Snart är det kantarelldags!  Har du en svampglad husse eller matte rekommendera jag varmt den här underbara roliga lärorika boken -matte blev på gott humör redan när hon läste den och sedan hade vi många fina träningsstunder i skogen. Och när jag äntligen hittade min första egen kantarell kände jag mig stolt och vuxen. Åh vad jag längtar efter mera regn så att svamparna ska sätta fart och kommer upp snart!  Ja just det: boken heter Plocka svamp med hund av Bogdan Bojanic


en juvel bland hundböckerna


Levergodis

Det fanns en anledning varför matte fick den där boken om svampplockning som födelsedagspresent utav mig:
Receptet på levergodis som finns med i boken:)

Köp en reell stor leverbit och koka den väl. I vattnet tillsätter man vitlök och salt efter behag.
Skär sedan levern i passande bitar. Storleken varieras med hundstorlek, ca. 1cm³ till en Schäfer, 2cm³ till en Labrador, och vad som blir över till taxen vet jag inte... (jag skojar, de kan få smulorna såklart -och jag har nog inte fått Schäferbitar ens -suck!)
Därefter ska leverbitarna torkas i ugn eller i solen om det är tillräckligt varmt, väl utspridda på en plåt. Temperatur mellan 50-100 grader.
Bitarna ska bli torra och lite hårda på ytan, då är de lätta att hantera för matte och husse. Med lägre temperatur blir bitarna mindre saftiga inuti.

EX: 1 kg lever, 1 tsk salt, 1 vitlök (grovt skuren)
Koktid ca. 1 timme (går fortare i en tryckkokare, 15-20 minuter)
Ugn 90 grader, med ugnsluckan på glänt ca. 2 timmar


Så här manipulerar man husse & matte!

Idag fick jag vara ensam ett par gånger...de va sååå tråkigt. Då jag låg i min säng å surade, alldeles ensam, förberedde jag mig för "bolltricket". Passar speciellt bra nu i VM-tider, alla hussar (+ några mattar?) är tokiga i fotboll. Jo så här går det till: Jag hämtar min VM-boll (ni kan se den på min profilbild, uppe till höger) ute i trädgården, går lugnt in, lite nonchalant faktiskt, tittar bedjande, inte tiggande (det funkar inte), rakt in i husses ögon. Med husse räcker oftast detta, han kan helt enkelt inte motstå kombinationen fotboll och bedjande labradorögon. Sen är det bara ut å köra, att spela fotboll är nog det roligaste jag vet, inte behöver jag något godis heller, jag gör det bara. Men om jag har otur, husse inte är hemma och jag måste locka ut matte på fotbollsplanen, då krävs det LIST. Jag gör likadant med matte fram till att jag står där med bedjande ögon, då har matte fått för sig att hon skall vara ledare å att det är hon som bestämmer när vi skall spela. Då gör man så här: Visa ointresse å släpp bollen, gå därifrån och låtsas sova eller något...jag kan lova er att det tar max två minuter, sen kommer hon farande med bollen i famnen och ropar>>"Lizzy ska vi spela fotboll!"
Så kan man manipulera sina människor.

Saft och kex, det ska bli utflykt!

Jippie, picknic!!! Matte packar picknickorgen och husse fixar med leksaker, mm - Vi ska på utflykt! Matte riktigt tindrar med ögonen (efteråt så förstod jag att hennes förväntan också bestod av bus), "Nu kan vi sticka" säger hon och är så otålig att hon hoppar. Efter nästan en timmes kämpande med sök å hit å dit...oj oj att man orkar, MEN DET VANKAS JU SAFT & KEX! Äntligen nu dukar de upp, kaffe å goa mackor till herrskapet och.....och....jag trodde inte mina ögon. För det första så fick jag inte någon saft, utan VATTEN, och sen, DET VÄRSTA, kex, jo nog fick jag kex alltid, HUNDKEX! Å vad dom skrattade åt mig, fy katten, så besviken har jag väll aldrig blivit.
.

De kan inte vara sant....Är allt förbjudet?


HUNDHISTORIER...vov vov

Moskva har haft stor hundutställning, meddelar nyhetsbyrån TASS. 
*
Tullen har beslutat att köpa in en Border Collie.
*
Det var värst vad din hund dricker mycket öl! 
Ja, det är ju en malteser.
*
Bits hunden?
Nej, den sticks. Det är en spets. 
*
Varför säljer Ni inga kortbenta, långsmala hundar här? 
Detta är en tax-free butik!
*
Min bror som är bagare har just köpt en hund. 
Jasså, det måste vara en riktig bulldog. 
*
Telefonen ringde. Hunden, som var ensam hemma, petade av luren och skällde: 
Vov! 
Va...? undrade mannen i telefonen. 
Vov! 
Det blev tyst en stund, sen sa hunden: 
Viktor...Olov...Viktor. 
*

Jag trodde inte mina ögon???

Hej
Jo så här var det, matte skulle iväg till frissan å göra sig fin. Tur man slipper sådant, vi labradorer har ju ett naturligt fall, dessutom så har jag en så fin brun färg (Tur ska man ha....)
Denna gången gick hon iväg med glimten i ögat och så lite utmanande till mig, "Vänta bara tills jag kommer hem, då kommer ALLA att se vem som är matte till Lizzy.....Jag fattade faktiskt, ingenting. Efter mycké längre tid än vanligt kom matte hem från frissan, och gissa vad??? HON HADE FÄRGAT HÅRET "LABRADOR-BRUNT", Jag trodde inte mina ögon och för en liten stund så var jag på väg att svimma!
.

Vattenslang och papprulle

Vänner!
1. Låt husse eller matte skära av en bit av en gammal vattenslang (det brukar de klara själv)
2. Visa att du tycker den är spännande (hoppa omkring, försök att få tag i slangen, kanske skälla lite) så att de blir animerade att leka med slangen.
3. Ha roligt åt matte/husses beteende, lek lite dragkamp med dem.
4. Om du lyckas få dem blåsa i slangen, jag menar att de använder den som fanfar eller pratar i den så blir det riktigt konstiga ljud som kommer ur den andra änden -det är skoj!
Puss
Lizzy
P.S.: Fungerar även med en papprulle (kommer fram när t.ex. plastfolie tar slut)

Snabba mjuka godbitar

Det stämmer att jag är labrador och därmed benägen att tycka om ALLT som går att äta. Men det kan ju finnas en eller annan hundkompis därute som tycker om samma godbitar som jag och bara väntar på mina rekommendationer!?
Testa då gärna om dina kära erbjuder dig äppletärningar (ett eller ett halvt äpple eller hur mycket du kan övertala din människa att ta, skurit i tärningar) som belöningsgodis på promenaden. Så enkelt kan det vara! Inte bryr jag mig om vitaminer och sånt men goda och saftiga var dem! Extra gott när det är varmt också.
Puss på er /Lizzy

RSS 2.0